Page content

Volg je hart!

Volg je hart!

Als coach ben ik altijd geïnteresseerd in het verhaal achter het gedrag van mensen. Daarom ben ik afgelopen donderdag ben ik naar de film Yves Saint Laurent geweest.

YSL was een toonaangevende modeontwerper vooral in de jaren 70-80. Behalve een inkijkje in de persoon Yves Saint Laurent krijg je ook inzicht in zijn werkwijze en komen de meest toonaangevende collecties voorbij. Benieuwd naar de trailer, klik hier

Genie

YSL was een genie, met patronen, vormen, kleuren en het experiment. Hij voelde de tijdgeest aan en kon dit vertalen in mode. Gevoelig, super creatief en manisch depressief. Hij zegt zelf: “Als ik niet kan creëren dan ga ik dood!” Zo sterk was zijn ‘drive’. Dit soort mensen zijn een uitvergroting van de mens, een spiegel van het leven.

Het lijkt wel hoe meer je de drijfveren van de ziel wil volgen hoe groter de angsten die je doormaakt zijn. De angst voor falen, de angst voor mislukking of afwijzing, de worsteling, de strijd om helemaal je authentieke zelf te zijn en de druk om te presteren. Juist bij kunstenaars is die strijd uitvergroot; alles is fantastisch dan stroomt de creatie energie, ze zijn succesvol. Of ze verliezen zich in destructief gedrag, sex, drugs, drank en depressie. Bij het leven van het grootste talent, het licht in jou, lijkt ook de grootste angst of schaduw boven te komen. Deze strijd wordt prachtig uitgedrukt in het excessieve gedrag van YSL. Hij kan de meest schitterende kleding ontwerpen maar ook kan hij zich totaal verliezen in zijn angsten.

Was hij gelukkig of ongelukkig? De film geeft daar geen antwoord op. Hij is blijven doen waar hij goed in was omdat hij niet anders kon. Als de collectie getoond werd was hij kwetsbaar want het ging om hem. Om zijn hoogste zelf, zijn ziel en zaligheid. En dat veroorzaakte een diepe verterende angst waar hij niet mee kon omgaan. En of hij ooit gelukkig of blij is geweest met wat hij heeft gecreëerd? Dat laat de film niet zien.

Je hart volgen

Om je hart te volgen mag je vertrouwen op je intuïtie en leven in vertrouwen. Deze strijd tussen intuïtie en hoofd, tussen je hart volgen en angst kom ik ook in mijn praktijk regelmatig tegen. En natuurlijk ook bij mezelf. Iedere keer blijft het een uitdaging om te doen wat goed voelt en je angsten daarover los te laten. Ga je voor je je gevoel of ga je voor zekerheid, ga je voor een leven in vertrouwen of blijf je overleven, volg je je hart of je hoofd? Leef je vanuit de angst voor tekort of leef je vanuit vertrouwen en overvloed? En dat is niet makkelijk want het hoofd roept je steeds van alles toe en we zijn zo gewend daar naar te luisteren. Soms zijn overtuigingen zo ingesleten dat we ze niet eens meer als zodanig herkennen.

Meditatie is de weg

Om je hart te volgen en bij je innerlijke wijsheid te komen is meditatie de weg. Wees stil, alleen als je stil bent kun je voelen wat je hartsverlangen is, wat mag er in jou naar buiten komen, wat borrelt maar wordt niet gezien. Alleen door het hoofd te kalmeren en stil te zijn kun je er achter komen wat er werkelijk in je leeft. Door meditatie gaat het vertrouwen stromen en durf je te leven wie je bent en te doen wat je ziel hier wil uitdrukken. Meditatie kust je hart wakker en als je wakker bent leef je!

Dus dans, leef, speel en doe vooral wat je leuk vindt, volg je hart!

 

Natascha Beets
Het is mijn droom om ieder mens te laten stralen! Een betere wereld begint bij jezelf oprecht liefhebben! En als mensen zichzelf liefhebben…. dan zijn ze gelukkig en leveren ze een unieke bijdrage aan een beter bestaan.Akaru betekent licht helder en vrolijk. Zo sta ik zelf in het leven en daar wil ik graag een sprankje van doorgeven aan mijn medemens. Mensen weer laten voelen dat het leven ook leuk is. Dat het een keuze is hoe je met je tegenslagen omgaat en dat je niet altijd het slachtoffer hoeft te blijven van wat je overkomt. Geluk is een keuze en het is te trainen, je bent het waard!

Comment Section

0 reacties op “Volg je hart!

Plaats een reactie


*