Page content

Neem een coach! 11 tips hoe je dat doet.

Neem een coach! 11 tips hoe je dat doet.

Afgelopen vrijdag 23 mei was ik aanwezig op de Dag van de Coach. In de lezing van Laura Babeliowsky, businesscoach, gaf zij coaches tips om onszelf beter te profileren, beter te verkopen en onszelf te zien als experts. Eén van haar laatste en misschien wel beste tips was: “Neem een coach!” Want wat straal je zelf uit als je als coach zelf geen gebruik maakt van een coach. Neem je jezelf dan wel serieus? En sta je zelf nog wel open voor verandering? Er zijn coaches op allerlei gebieden en Laura gaf openhartig toe op dit moment gebruik te maken van wel drie coaches voor verschillende aspecten van haar leven. En waarom ook niet?

Coaching in de sport

De vergelijking met sport is met het gebruik van het woord coach al snel gemaakt. Sporters krijgen coaches om hun vaardigheden en prestaties te verbeteren, beter te worden in hun sport, angsten te overwinnen, om zekerder te worden en om beter samen te kunnen spelen als het om een teamsport gaat. Ook leren ze omgaan met tegenslag, falen en verlies en ze leren hun successen en overwinningen te vieren. Als het een goede coach is spreekt hij hen ook aan op hun gedrag, hun mindset en leren ze spelenderwijs Flow te creëren. En dit alles wordt volstrekt normaal gevonden…. Maar dit zijn precies de dingen die je in het complexe dagelijkse leven ook nodig hebt.

Coaching, mij niet gezien….

Maar als mensen in het gewone leven eens wat hulp nodig hebben, vastlopen, vermoeid zijn, onzeker zijn of niet lekker in hun vel zitten dan is de drempel naar een coach hoog. En niet alleen om financiële redenen, als mensen eenmaal aan een traject beginnen dan blijkt dat het minst belangrijk. Er is schaamte en er zijn vooroordelen; Hoezo een coach? Waar moet die mij mee helpen, heb ik hulp nodig dan? Mijn jeugd was liefdevol en leuk, dan gaat zo iemand zeker een beetje in mijn verleden peuteren zeker. Nou mij niet gezien.

Overtuigingen zijn blokkades naar jouw levensgeluk

En dat is zo jammer! Iedereen leeft namelijk volgens opgelegde overtuigingen die niet perse de jouwe zijn. Je ouders kunnen je de best mogelijke jeugd hebben gegeven maar misschien hebben ze je opgevoed met het idee dat je een dubbeltje bent en geen kwartje. Je onderwijzers hadden het goed met je voor maar hebben ze je ware talenten naar boven gehaald en gezien? In je eerste baan had je wellicht de meest fantastische ideeën die afgekapt zijn en ben je daarna onzeker geworden over het uiten van jouw strategieën en ideeën. En vaak ben je je niet eens bewust van de overtuigingen die je opdoet en meesleept, maar ze kunnen wel in de weg gaan zitten en een blokkade vormen naar jouw levensgeluk. En dan schets ik hier nog goede omstandigheden.

11 tips voor het vinden van jouw coach:

 1. Wacht niet tot je middenin een crisis zit. Als je voelt dat je leven niet helemaal lekker loopt vraag om hulp! Het leven is gecompliceerd. Hulp vragen is geen zwakte maar een uiting van kracht. Jij hebt de moed om te willen veranderen.
 2. Zet op een rijtje waar je een coach voor nodig zou hebben; gewichtsverlies, levensvragen, gevoelens van onzekerheid, advies over loopbaan, studiekeuzemogelijkheden etc. Dat kan al een goede zoekfilter zijn.
 3. Vraag eerst rond in je kennissenkring. Je zal verbaasd zijn hoeveel mensen al kennis hebben gemaakt met een coach, spiritueel therapeut of andere mensbegeleider. Vraag door naar de ervaringen en wat het diegene heeft opgeleverd. Vraag ook of het een traject of een eenmalige sessie is geweest. Veranderen kost tijd en is niet met één sessie volbracht.
 4. Kijk op internet, lees of de taal van de website bij je past. Spreekt de vormgeving je aan? Wat vind je van de informatie, het logo, de overzichtelijkheid etc. Hoe stelt de coach zich voor? Pak de telefoon, luister hoe iemand klinkt en hoe verloopt het gesprek voor jou?
 5. Stel vragen over methodes en werkwijzen en vraag gerust met wat voor problemen je voorgangers kwamen en wat de coach heeft geboden om dat op te lossen.
 6. Hoe worden zaken vastgelegd, werkt de coach volgens een gedragscode? Krijg je een geluidsopname of een verslag van je sessies? Hoe is de evaluatie geregeld? Wat wordt je aangeboden in een traject? Zijn er algemene voorwaarden? Kortom wordt jullie afspraak goed geregeld?
 7. Voel of het klikt tussen jullie en schroom niet om nee te zeggen als dat niet zo is. Een coach kan behoorlijk overtuigend zijn en je zwakheden snel doorhebben. Voel of de coach je vrij kan laten in jouw beslissing.
 8. Blijf bij je eigen gevoel over iemand, het moet jou aanspreken en voor jou goed zijn.
 9. Laat je niet te snel overhalen tot beslissen ook al gaat de prijs van een traject binnen drie dagen omhoog, er komt wel weer een andere aanbieding. Of er is een andere coach. Je kan alleen een traject aangaan als het jouw tijd daarvoor is.
 10. Een intakegesprek is vaak niet duur of zelfs gratis, als je een keuze hebt gemaakt voer eerst een gesprek en voel nogmaals of dit de juiste persoon voor je is.
 11. Kijk niet naar de prijs. De beste coaches durven soms maar weinig te vragen voor hun diensten, anderen kunnen zo maar de hoofdprijs vragen.

Heb je de juiste persoon gevonden, geef dan niet te snel op. Het is jouw proces en jij bepaalt het tempo. Het is mijn ervaring dat ook na een traject een stuk nazorg goed is om te doen. Om je verandering vast te houden is ondersteuning nodig en ook bij nieuwe uitdagingen is het fijn om een coach te hebben. Sommige mensen zijn jaren bij dezelfde coach. Zo lang deze zich blijft ontwikkelen, ontwikkel jij mee!

Blijven ontwikkelen

Mij heeft Laura Babeliowsky aangezet om hulp te blijven zoeken en mezelf te blijven ontwikkelen. Om steeds dat stapje dieper te zinken naar mezelf. Want als ik mezelf ben voel ik me innerlijk vrij en ben ik gelukkig! En als ik ontwikkel, ontwikkelen mijn cliënten met mij mee. Dus doe ik in juni een mooie Playshop van Arianne van Galen en start ik in september met de cursus Voicedialogue bij Collewijn Mulder opleidingen, een techniek die ik al toepas in mijn praktijk maar die ik nog verder wil uitdiepen. En ga ik op zoek naar een coach die nog beter is dan ik!

Natascha Beets
Het is mijn droom om ieder mens te laten stralen! Een betere wereld begint bij jezelf oprecht liefhebben! En als mensen zichzelf liefhebben…. dan zijn ze gelukkig en leveren ze een unieke bijdrage aan een beter bestaan.Akaru betekent licht helder en vrolijk. Zo sta ik zelf in het leven en daar wil ik graag een sprankje van doorgeven aan mijn medemens. Mensen weer laten voelen dat het leven ook leuk is. Dat het een keuze is hoe je met je tegenslagen omgaat en dat je niet altijd het slachtoffer hoeft te blijven van wat je overkomt. Geluk is een keuze en het is te trainen, je bent het waard!

Comment Section

0 reacties op “Neem een coach! 11 tips hoe je dat doet.

Plaats een reactie


*