Page content

Kom op! Je bent mooier dan je denkt…

Kom op! Je bent mooier dan je denkt…

Vanmorgen zag ik een vrolijke clip van Ali B. en Stef Bos.
Een aanstekelijk liedje met een mooie boodschap: Je bent mooier dan je denkt!

Het deed me onmiddellijk denken aan een man die ik coach, hij staat aan de rand van een flinke Burn-out.
Hij heeft zowel thuis als op school heeft geleerd dat zijn gevoeligheid er niet mocht zijn. En dat is zeker op school met harde hand gebeurd door pestende klasgenoten. Daardoor heeft hij een zeer hardnekkige overtuiging in zijn hoofd gezet dat de gevoeligheid er niet mag zijn. En dat is juist zijn grootste kwaliteit, daarin schuilt zijn wijsheid en zijn vermogen verbinding te maken. Kortom hij mag er niet zijn en dat is in zijn geval zelfs omgeslagen tot zelfhaat.

Zelfhaat als thuis

Achter de dichte deur een wijze gevoelige man zie die de wereld zo veel te bieden heeft. Iedere keer lijkt het of we er bij kunnen en iedere keer worden de deuren die we moeizaam open peuteren weer dicht gegooid. Hij bestaat uit twee persoonlijkheden die in constant gevecht zijn.

Iedere keer als hij zich goed voelt misgunt hij het zichzelf, het lijkt wel of hij niet van zichzelf kan houden en dat hij het niet waard is zijn licht en wijsheid in de wereld te zetten.

De negativiteit, de zelfhaat, de angst, niet mogen zijn wie hij is zitten er zo diep in geramd dat het zijn ‘thuis’ is geworden. Hij heeft geen idee hoe hier zonder hulp uit te komen.

Gevoelig zijn is niet praktisch

En het is zo eenvoudig, deze man hoeft alleen maar van zichzelf te houden. Zijn bloemen plukkende jongetje er te laten zijn en te omarmen. Als ik dat benoem dan zegt hij steevast, maar dat is op mijn werk niet te doen. Daar is steeds gezeur, daar heb ik verantwoordelijkheden te dragen, ik kan daar niet mijn gevoelige zelf zijn. Dan ben ik mijn baan kwijt.

En dat is de grootste misvatting die er is. Ten eerste is hij geen bang klein jongetje meer maar een wijze volwassen man. Wanneer je van jezelf kunt houden dan stroomt de energie, dan draag je met een groter gemak verantwoordelijkheden, dan kun je met lichtheid taken uitvoeren die je minder liggen of die je niet zo leuk vindt. Je hebt de regie van je leven in eigen handen, je bent je eigen leider.

Jezelf durven zijn

Maar wat is dan bij jezelf zijn? Hoe hou je van jezelf? Het klinkt zo makkelijk en lijkt te toverformule voor geluk. Dat is het ook en tegelijkertijd is het het allermoeilijkste wat er is.

Want om jezelf te zijn moet je je kwetsbaar durven opstellen, dan laat je de wereld zien wie je bent. En als de wereld dat niet leuk vindt, of als jij het idee hebt dat de wereld dat niet leuk vindt, dan mag je er niet zijn, dan zet je voor de rest van je leven een masker van schaamte op. En daar worden mensen doodmoe, burn-out, depressief en ziek van. Dat werkt een tijdje maar dat hou je echt niet een heel leven vol. Ik zie dat niet alleen bij deze man.

Het enige wat nodig is is een gezonde eigenwaarde en een aardige dosis eigenliefde. Daar zijn we hard mee aan de slag. We gaan deze draak van het ego temmen en de kracht van de draak inzetten om te leven in plaats van overleven. Je hoeft niet op een perfecte manier aan de verwachtingen van de omgeving te voldoen.

Natascha Beets
Het is mijn droom om ieder mens te laten stralen! Een betere wereld begint bij jezelf oprecht liefhebben! En als mensen zichzelf liefhebben…. dan zijn ze gelukkig en leveren ze een unieke bijdrage aan een beter bestaan.Akaru betekent licht helder en vrolijk. Zo sta ik zelf in het leven en daar wil ik graag een sprankje van doorgeven aan mijn medemens. Mensen weer laten voelen dat het leven ook leuk is. Dat het een keuze is hoe je met je tegenslagen omgaat en dat je niet altijd het slachtoffer hoeft te blijven van wat je overkomt. Geluk is een keuze en het is te trainen, je bent het waard!

Comment Section

0 reacties op “Kom op! Je bent mooier dan je denkt…

Plaats een reactie


*