Page content

Hoe zit het met spiritualiteit en de overgang?

Hoe zit het met spiritualiteit en de overgang?

Afgelopen maandag was de documentaire Uitgebloe(i)d op tv waarin Ingeborg Beugel openhartig verteld over haar eigen ervaringen met de overgang en op onderzoek gaat hoe dit taboe te doorbreken. Vrouwen praten er liever niet en zijn over het algemeen slecht voorgelicht over de grote veranderingen die plaats vinden in hun lichaam.

Ik vind het ontzettend goed dat ze de overgang aankaart echter gaat Ingeborg vooral in op de fysieke overgangsklachten, opvliegers, geen zin in sex, rimpels en een veranderend uiterlijk. Waar zij nauwelijks aandacht aan schenkt is de spirituele overgang.

Tussen 40 en 50

Tussen het 40ste en het 50ste levensjaar wordt als het ware het hele leven herkauwd. Het is een periode waarin oude pijn, oud trauma en herinneringen aan verlies naar boven komen. Het is de periode in je leven om op te ruimen, om op weg naar de niet vruchtbare periode, of de derde levensfase schoon schip te maken. Tevens is het een afscheid van je vruchtbare periode. Dit gaat vaak gepaard, mede onder invloed van hormonen, met verwarring, een verlangen om rigoureuze beslissingen te nemen en een twijfelen aan alles wat vroeger vanzelfsprekend was. Vrouwen stellen zich levensvragen en gaan op zoek naar hun innerlijke wijsheid. Ze willen in contact zijn met zichzelf en met hun kwaliteiten en talenten. En dat klopt helemaal. Want onder invloed van hormonen ontstaan er andere verbindingen in de hersenen. Je intuïtie wordt sterker en je wordt je bewuster van jezelf.

Dat is niet altijd makkelijk, want voor je de verbinding kan voelen moet je weten wie je bent. Voor dat je je innerlijke godin kan herkennen en erkennen mag al het oud zeer verwerkt worden. En als je dat tussen je 40ste en je 50ste goed aanpakt dan blijkt ook dat de fysieke overgangsklachten veel minder zijn. Er is onderzoek gedaan naar culturen waarin oudere vrouwen een gerespecteerde positie hebben en daar komen overgangsklachten nauwelijks voor. (Uit het boek De overgang als bron van kracht, van Christiane Northrup.)

Laat jezelf zien…

Dus vrouwen, ga met jezelf aan de slag, vraag hier hulp bij, sluit je aan bij vrouwencirkels, bezoek eens een Rode tent, ontwikkel je spiritualiteit op een manier die bij jou past. Lach en huil met andere vrouwen, benader de situatie met humor. En als het je lukt om je te verbinden met jezelf rol je zonder al te veel problemen door de overgang.

Een Noord-Amarikaans Indiaans spreekwoord zegt: In haar vruchtbare jaren stopt een vrouw, tijdens de zwangerschap, met bloeden om een baby te maken, later stopt een vrouw met bloeden om wijsheid te maken. Dus laat jezelf zien, trots op je rimpels en je veranderde figuur, stralend, stromend, wijs!!!

 

 

 

 

Natascha Beets
Het is mijn droom om ieder mens te laten stralen! Een betere wereld begint bij jezelf oprecht liefhebben! En als mensen zichzelf liefhebben…. dan zijn ze gelukkig en leveren ze een unieke bijdrage aan een beter bestaan.Akaru betekent licht helder en vrolijk. Zo sta ik zelf in het leven en daar wil ik graag een sprankje van doorgeven aan mijn medemens. Mensen weer laten voelen dat het leven ook leuk is. Dat het een keuze is hoe je met je tegenslagen omgaat en dat je niet altijd het slachtoffer hoeft te blijven van wat je overkomt. Geluk is een keuze en het is te trainen, je bent het waard!

Comment Section

0 reacties op “Hoe zit het met spiritualiteit en de overgang?

Plaats een reactie


*