Page content

Eigen geluk eerst! Wat investeer jij in je geluk?

Eigen geluk eerst! Wat investeer jij in je geluk?

Onlangs las ik dit citaat in het boek De geluksformule van Stefan Klein:

“Wij zijn bereid om heel veel te geven als het om status, carrière of de opvoeding van onze kinderen gaat; dit zijn allemaal doelen die buiten onszelf liggen. Maar zodra het erom gaat onze dagen gelukkiger door te brengen, zijn we zeldzaam krenterig met onze energie. Toch is de geluksformule heel eenvoudig ‘De werkelijke geheimen op de weg naar het geluk zijn: vastbeslotenheid, inspanning en tijd’, aldus de dalai lama. De wetenschap kan dit alleen maar beamen.” (einde citaat)

Ik werd enorm geraakt door deze alinea. Want het is zo waar. We investeren zo veel in die doelen buiten onszelf dat we vergeten onszelf te verzorgen. Maar hoe veel makkelijker zou het zijn deze doelen te bereiken als je gelukkig bent. Dus eerst voor jezelf zorgen is niet egoïstisch maar juist heel altruïstisch. Want hoe gelukkiger je je voelt hoe een makkelijker mens je bent. Door positiever de denken wordt je positiever en trek je positieve energie aan.

Wetenschappelijk onderzoek naar geluk

Even een ander wetenschappelijk onderzocht voorbeeld: 50% van je geluk wordt bepaald door je genen, je opvoeding, de cultuur waarin je leeft en de bagage van je ziel, 10% van je geluk wordt bepaald door uiterlijke omstandigheden zoals werk, wonen, salaris. De overige 40% (!!!) van je geluk heb je volledig zelf in de hand. Ga eens na hoeveel jijzelf en je omgeving steken in die 10% van de omstandigheden…. Onevenredig veel.

Je zou beter al deze energie kunnen besteden aan jezelf. Want door een andere mindset aan te leren creëer je in de hersenen nieuwe verbindingen. Deze nieuwe verbindingen vormen nieuwe patronen en een nieuwe patroon vormt een nieuwe denkwijze. Is het zo simpel? Ja zo simpel is het.

Je bent het waard om gelukkig te zijn

Bovendien staat in een mensenbrein niets vast. Dus alles wat je gevormd heeft in je jeugd kan omgevormd worden. Je legt door oefening als het ware een nieuwe bedrading aan in de hersenen. En ja, zoals de dalai lama het zegt, dat kost inspanning, vastbeslotenheid en tijd. Stel je eens voor dat je dat investeert in jezelf. Door te mediteren, je bewust te worden van je denkpatronen, door een coachingtraject of door andere manieren van zelfkennis opdoen. Hoe veel makkelijker zou je leven niet verlopen? Je voelt vertrouwen, je bent zekerder van jezelf, je maakt je niet zo druk, je bent minder gevoelig voor stress, je bent meer gericht op samenwerken, je bent gezonder, je slaapt beter, je maakt bewustere keuzes, etc. Al die doelen buiten jezelf zijn makkelijker bereikbaar of niet meer zo heel belangrijk. Dan is tijd misschien belangrijker dan status, een vervullende baan belangrijker dan een baan die goed verdient of je merkt dat je je veel beter voelt als je gezonder gaat eten. Alleen als je je gelukkig voelt kun je er zijn voor een ander, je bent een leukere ouder een prettigere collega en een lievere partner. En dat ben je waard!

 Tips voor persoonlijk geluk

Kies voor geluk

Kies voor geluk

 

Persoonlijk wordt ik enorm gelukkig van buiten zijn in de zomer! Fietsen, wandelen, wat drinken op het strand, kamperen… Geluk is heel persoonlijk. Waar word jij gelukkig van?

Natascha Beets
Het is mijn droom om ieder mens te laten stralen! Een betere wereld begint bij jezelf oprecht liefhebben! En als mensen zichzelf liefhebben…. dan zijn ze gelukkig en leveren ze een unieke bijdrage aan een beter bestaan. Akaru betekent licht helder en vrolijk. Zo sta ik zelf in het leven en daar wil ik graag een sprankje van doorgeven aan mijn medemens. Mensen weer laten voelen dat het leven ook leuk is. Dat het een keuze is hoe je met je tegenslagen omgaat en dat je niet altijd het slachtoffer hoeft te blijven van wat je overkomt. Geluk is een keuze en het is te trainen, je bent het waard!

Comment Section

0 reacties op “Eigen geluk eerst! Wat investeer jij in je geluk?

Plaats een reactie


*


Meer informatie