Page content

10 tips voor jouw perfecte coach!

10 tips voor jouw perfecte coach!

Wil je slachtoffer blijven of wil je werkelijk de regie nemen over je eigen leven? Wil je blijven klagen of wil je genieten? Wil jij een coach die je hier bij helpt of wil je een coach waarmee je wat leuke gesprekjes hebt? Gun je het jezelf om vreugdevol te mogen leven of is zo nu en dan blij zijn goed genoeg? Coach is een onbeschermde titel dus er is veel kaf onder het koren. Daarom deel ik graag mijn ervaringen met je en geef ik je 10 tips om jouw perfecte coach te kiezen!

Onlangs werd ik gevraagd om voor een groep coaches en trainers een workshop te geven. Ontzettend leuk en ik ging met goede zin aan de slag. Ik zou het gaan hebben over drakenkracht. Of je nu werkelijk in draken als energie gelooft of niet, als het gaat om het leven van je kwaliteiten, is de energie van een draak in ieder geval een krachtige metafoor. Ik had dus alles goed voorbereid en het was mijn insteek om mensen hun kwaliteiten te laten ervaren zodat ze dat in hun werk als coach in kunnen zetten. Het liep anders….

Perfecte-coach-10-tips

Een van de belangrijkste eigenschappen van een coach is om open en zonder oordeel te zijn. Om zo het verhaal van de cliënt of team aan te horen, ieder mens kunnen zien in zijn eigen strijd en met zijn eigen unieke kwaliteiten. Als een coach oordeelt ontstaat er geen opening om samen te werken. Een coach dient zichzelf steeds bij de les te houden en ieder contact met een open mindset aan te gaan. Wat ik echter tegenkwam was een gesloten mindset waarbij meteen werd afgehaakt bij het noemen van het woord draak. Het vasthouden aan eigen overtuigingen staat naar mijn idee een goede communicatie in de weg en openend is het al helemaal niet. Toegegeven mijn workshop was nog niet perfect maar dat is nog geen reden om de deur meteen dicht te gooien.

Ook kwam ik behoorlijk wat onvrede tegen, een gesloten houding en een niet in contact kunnen komen met het gevoel. Termen als ZIJN, eenheidsbewustzijn en intuïtie waren bij een deel van de aanwezigen onbekende begrippen terwijl dat naar mijn idee essentieel is in het werken met mensen. Hoe kun je een ander volledig in zijn waarde laten als je dat voor jezelf niet kunt? Hoe kun je een coachee inspireren en tot zijn ware kwaliteiten brengen als je dat jezelf niet gunt? Hoe kun je uitnodigen om emoties onder ogen te zien als je zelf niet kunt voelen? Ik was werkelijk stomverbaasd en teleurgesteld. Deze mensen werken in het bedrijfsleven, zij moeten mensen en teams op de rit zetten. Het is de taak van coaches om de onderste steen boven te halen zodat er weer beweging komt. ‘Life begins at the end of your comfortzone’!

Deze mensen zullen hun werk vast goed doen, het is natuurlijk maar wat een opdrachtgever of coachee verwacht. Er zijn zat mensen die helemaal niet willen veranderen, dus die zoeken iemand die dat niet teweeg gaat brengen. En dat terwijl er zo veel meer mogelijk is. Daarom roep ik iedereen op het geneuzel uit managementboeken te vergeten en een coach 2.0 te zoeken. Wat je doelen ook zijn een goede coach moet:

  • Inspireren
  • Uitdagen
  • Kwetsbaar durven zijn
  • Confronteren (liefdevol)
  • Benoemen waar het om gaat, in het kader van niet leuk maar wel waar
  • Intuïtief zijn, ieder mens verdient een eigen aanpak
  • Werken aan eigen groei en ontwikkeling, professioneel zijn
  • Aanmoedigen en niet ontmoedigen
  • Passie leven
  • Bedding geven aan individu of groep

Zoek je een coach? Ga gerust verschillende gesprekken aan, voel wat goed voor jou is, door wie word je uitgedaagd? En voel bij jezelf wat je werkelijk wilt. Als je echt wilt veranderen en uit je comfortzone wilt komen, als jij je leven gelukkiger wilt maken vraag dan de hulp van een coach die jou daar mee kan helpen.

Bevrijd je draak en vlieg!

 

 

 

 

 

 

 

 

Natascha Beets
Het is mijn droom om ieder mens te laten stralen! Een betere wereld begint bij jezelf oprecht liefhebben! En als mensen zichzelf liefhebben…. dan zijn ze gelukkig en leveren ze een unieke bijdrage aan een beter bestaan.Akaru betekent licht helder en vrolijk. Zo sta ik zelf in het leven en daar wil ik graag een sprankje van doorgeven aan mijn medemens. Mensen weer laten voelen dat het leven ook leuk is. Dat het een keuze is hoe je met je tegenslagen omgaat en dat je niet altijd het slachtoffer hoeft te blijven van wat je overkomt. Geluk is een keuze en het is te trainen, je bent het waard!

Comment Section

0 reacties op “10 tips voor jouw perfecte coach!

Plaats een reactie


*